Mleczko wieloziarniste z jagodami goji |
Mleczko gryczano-słonecznikowe
4 łyżki gryki niepalonej
4 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka rozdrobnionego miąższu kokosa (lub wiórków)
5-10 daktyli
Wszystkie składniki wrzucić do sita cylindrycznego. Sito wstawić do naczynia z dobrze ciepłą wodą i miksować blenderem-żyrafą przez ok. 2 minuty. Odcisnąć wytłoczki. Gotowe mleczko przyprawić kilkoma kroplami naturalnego olejku waniliowego.
Nie zdążyłam go sfotografować, gdyż od razu zostało rozlane i spożyte ze smakiem.
Dzisiaj umiksowałam pożywne mleczko wieloziarniste. Ponieważ jest ono bardzo odżywcze, nie należy przesadzać z repetami ;). Swój apetyczny kolor zawdzięcza dodatkowi... jagód goji, a ściślej zawartemu w nich betakarotenowi.
Mleczko wieloziarniste z jagodami goji
4 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki wiórków kokosowych
5 orzechów włoskich
4 orzechy laskowe
1 łyżka suszonych jagód goji
kilka daktyli
1 l wody
Wszystkie składniki wrzucić do sita cylindrycznego. Sito wstawić do naczynia z letnią wodą i miksować blenderem-żyrafą przez ok. 2 minuty. Wytłoczki odcisnąć i odłożyć, bo świetnie nadają się na ciasteczka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz