Potrawę degustowała ze mną i sfotografowała Administratorka bloga, Dominika Błaszczyk |
Próbując dania, zwanego moussaka, zarówno w Grecji, jak i w Turcji zauważyłam, że znacząco różnią się
od siebie. Wspólne mają jedynie mielone mięso i bakłażany. Powodem, dla którego
preferuję turecką wersję jest to, że brak w niej zamulającego beszamelu („niepoprawnego
dietetycznie” z powodu zawartości mleka i mąki) . Turecka wersja to
bakłażany, mięso mielone, pomidory, przyprawy. Sycące, przepyszne i zdrowe. Moim
ideałem moussaki jest jej wersja,
jakiej skosztowałam w jednej z lokant
Stambułu. Ostatnio zebrałam siły i kilka przepisów z Netu i na tej podstawie
stworzyłam potrawę bardzo zbliżoną do pierwowzoru. Smakowała wszystkim.
Dominika, która akurat mnie odwiedziła, zrobiła zdjęcia.
Gdyby nie mieszkała tak daleko, mogłabym codziennie gotować jej obiady w zamian za takie fotki ;).
Gdyby nie mieszkała tak daleko, mogłabym codziennie gotować jej obiady w zamian za takie fotki ;).
Turecka musaka (Patlican Mousakka)
porcja dla 6
osób
Składniki:
6 średnich
bakłażanów
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
masła
3 średnie
cebule
2 duże
pomidory
150 g
mielonego mięsa (wołowina, cielęcina lub jagnięcina)
5 cienkich
zielonych papryk
4 łyżki
drobno posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Umyte
bakłażany oczyścić z szypułek i obrać ze skórki (nie całkiem; pozostawiając
podłużne pasy). Przekroić wzdłuż, po czym pokroić w poprzek na 4-centymetrowe
kawałki i wrzucić do osolonej wody na 20-30 minut. W tym czasie Obrane, drobno
posiekane cebule zeszklić na maśle. Dodać mięso i dusić aż do odparowania sosu.
Dodać obrane ze skórki, rozdrobnione pomidory. Dusić razem, aż odparuje sok.
Bakłażany wyjąć z wody, odcisnąć, osuszyć i zrumienić z obu stron na oliwie (w
wersji beztłuszczowej można upiec je na pergaminie w piekarniku: 220°C przez
ok. 15-20 minut – do miękkości). Następnie ułożyć bakłażany w brytfannie lub w
naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek nałożyć ok. 1 łyżkę pomidorowego mięsa
mielonego a na wierzch po grubym plasterku pomidora i po kawałku zielonej
papryki. Całość skropić oliwą, oprószyć solą, przykryć i wstawić do piekarnika
na 1 ½ godziny. Można też dusić potrawę w szerokim rondlu na piecu (na wolnym
ogniu przez 20-30 minut) – w tym przypadku do garnka wlać ½ szklanki wody i
pilnować, aby potrawa dusiła się w sosie (w razie potrzeby dolewając po trochę
wody).
Przed
podaniem przybrać natką pietruszki. Podawać z ryżem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz