Cibora jadalna vel migdał ziemny |
Cibora, zwana też migdałem ziemnym, znana jest od tysiącleci. Na ścianach egipskich świątyń natrafiono na hieroglify z przepisem na ciastka z migdałów ziemnych. Częścią jadalną cibory są niewielkie bulwy. Roślina króluje na targowiskach Afryki, znana jest w Azji i obu Amerykach. W Europie cieszy się popularnością zwłaszcza w Hiszpanii, gdzie przygotowują z niej napój zwany chorchata de chufa. Z uwagi na rozmaite lecznicze właściwości budzi coraz większe zainteresowanie na rynku zdrowej żywności.Właściwości odżywcze oraz lecznicze cibory zostały gruntownie przebadane m.in. na uniwersytecie w Wudil w Nigerii. Oto konkluzje:
Cibora jest bogatym źródłem makroelementów: wapnia, magnezu i
żelaza, a także protein i węglowodanów. Zawiera sporo witaminy B1, niezbędnej
dla równowagi układu nerwowego (a także ułatwiającej adaptację organizmu do
stresu). Jako bogate źródło witaminy E wpływa pozytywnie na płodność. Cibora
wspomaga pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, działa leczniczo na owrzodzenia w układzie
pokarmowym. Według chińskich lekarzy sok z cibory jest lekiem na owrzodzenia
jamy ustnej, bóle żołądka, działa jako tonik wątroby, stymulant serca, wspiera
regularną menstruację u kobiet. Ajurweda uważa go za skuteczny afrodyzjak.
Czarna odmiana cibory leczy guzki w piersiach i raka piersi
(podobnie jak inne stany nowotworowe i zapalne). Może być stosowana jako
kompres na oczy i do opatrunków.
Pod względem termicznym cibora wykazuje działanie
rozgrzewające i osuszające na układ pokarmowy, dzięki czemu łagodzi wzdęcia.
Cibora ma także właściwości moczopędne, dzięki czemu
wspomaga zapobieganie obrzękom i licznym schorzeniom, związanym z
zatrzymywaniem płynów w organizmie.
Źródło:
Dużo informacji o ciborze jest na stronie poświęconej migdałom ziemnym: www.orzechy-tygrysie.pl. Co bardzo ważne jest to produkt bezglutenowy - informacja ważna dla celiaków.
OdpowiedzUsuń