Sezon na granaty zaczyna się w październiku - wtedy zaczynają one dojrzewać w krajach śródziemnomorskich. W naszych sklepach szczyt wysypu granatów (sprowadzanych najczęściej z Turcji, Hiszpanii czy Izraela) trwa mniej więcej teraz. W krajach pochodzenia granaty są tym, czym u nas jabłka, czyli owocem, który przechowuje się przez całą zimę aż do kwietnia, maja. W Turcji świeżo wyciśnięty sok z granatu sprzedaje się na ulicach miast jeszcze początkiem kwietnia. W Grecji owoc granatu jest symbolem Bożego Narodzenia i talizmanem szczęścia i pomyślności.
Granaty były uprawiane już ponad 4000 lat temu. Łacińska nazwa rośliny, "Punicum malum", oznacza "fenickie jabłko". Już dawno temu ludzie zauważyli, że owoc granatu w budowie przypomina kobiecy jajnik – nie jest więc zaskakujące, że Zaratustrianie (i nie tylko oni) uważali go za symbol płodności
Współcześnie naukowcy wciąż odkrywają zadziwiająco wszechstronne właściwości prozdrowotne tej rośliny, znane nota bene tradycyjnym systemom leczniczym od zawsze. To prastare remedium na ludzkie cierpienia w naszych czasach okrzyknięto na nowo gwiazdą leczniczej żywności.
W czym tkwi moc
granatu?
Szklanka soku z
granatów zawiera około 40% zalecanej dziennej dawki witaminy C, a także dużą
ilość witamin A i E oraz kwasu foliowego.
Owoc zawiera ponadto
związki fitochemiczne zwane antyoksydantami, które chronią rośliny przed
szkodliwymi wpływami środowiska. Te same związki fitochemiczne po spożyciu chronią
komórki w naszym ciele. Sok z granatu ma wyższe stężenia przeciwutleniaczy niż
większość innych soków owocowych, w tym z żurawiny i jagód, a nawet niż
czerwone wino i zielona herbata.
Oto najlepiej
zbadane właściwości lecznicze granatu:
- wysoka
zawartość antyoksydantów, które chronią przed zwapnieniem naczyń
krwionośnych i zlepianiem się płytek krwi (głównymi przyczynami miażdżycy,
wylewów, udarów)
- zdolność
neutralizacji wolnych rodników (zmniejszenie
stresu oksydacyjnego)
- poprawa
dotlenienia mięśnia sercowego (przeciwzawałowe)
- obniżanie
ciśnienia krwi (1 szklanka soku dziennie)
- obniżanie
ryzyka raka, zwłaszcza prostaty u mężczyzn i piersi u kobiet
- ochrona
komórek ciała przez zniszczeniem i degeneracją
- działanie
regeneracyjne na organizm porównywalne z działaniem hormonów
- działanie
adaptogenne (wprowadzające równowagę organizmu)
- przeciwdziałanie
insulinooporności i regeneracja komórek beta trzustki (przeciwcukrzycowe)
- zwalczanie poważnych infekcji wirusowych i bakteryjnych
- wywoływanie programowanej śmierci (apoptozy) komórek rakowych
- ochrona przed procesami starzenia
Jak jeść
granaty?
Częścią jadalną granatu są jego nasiona, otoczone czerwonym,
soczystym, słodko-cierpkim miąższem.
Można wyciskać z nich sok. Jest on, w odróżnieniu od soków z
innych owoców, równie wartościowy jak cały owoc.
Można jeść całe nasionka (nie tracimy wtedy cennego błonnika),
jako przekąskę lub jako dodatek do sałatek i surówek, w interesujący sposób „podkręcające”
smak.
Muszę przyznać, że wydobywanie pestek z granatu zawsze sprawiało mi problem i powodowało spryskanie czerwonym sokiem ścian kuchni w promieniu kilkudziesięciu centymetrów. Za każdym razem głowiłam się, w jaki sposób profesjonalnie wydobywa się pestki z granatu. Odpowiedź przyszła kilka dni temu, w postaci genialnej w swojej prostocie „maszyny” do obierania granatów.
Przekrojony na pół owoc kładzie się pestkami w dół na kratce nad
miską, przykrywa silikonowym kołpakiem i uderza łyżką, aż wszystkie pestki
wysypią się do miski. Żadnego pryskania soku, żadnych zanieczyszczeń.
Granat: zamiast hormonalnej
terapii zastępczej
Owoc
granatu widziany w przekroju uderzająco przypomina wyglądem żeński jajnik. W
tym przypadku działa prawo sygnatur, bowiem powinowactwo owocu z żeńskimi
organami rozrodczymi nie kończy się na wyglądzie. Granat dostarcza podobnych
estrogenów (estradiolu, estriolu i estronu), jakie wytwarzają jajniki.
Jest
to bardzo dobra wiadomość dla kobiet w okresie menopauzy – może bowiem oznaczać
ulgę w depresyjnych nastrojach, mniejsze ryzyko osteoporozy, raka piersi i
chorób serca.
W badaniu opisanym
w Journal of Ethnopharmacology w 2004, szczurom, które miały usunięte jajniki i
związaną z tym osteoporozę, podano wyciąg z soku i nasion granatu. W ciągu
zaledwie 2 tygodni ich kości odzyskały normalną gęstość. W tym samym badaniu
szczurom mierzono wskaźniki depresji przed i po podaniu ekstraktu z granatu. Na
podstawie wyników autorzy stwierdzili, że możliwe, iż granat okaże się klinicznie
skuteczny dla kobiet wykazujących stan depresyjny.
Zdrowe serce
Częstotliwość
zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca wzrasta u kobiet po menopauzie 2
do 3-krotnie w stosunku do kobiet w tym samym wieku przed menopauzą. I w tym
przypadku granat zapewnia udowodnione korzyści lecznicze:
Obniża poziom
cholesterolu – badania z 2000 r. wykazały, że sok z granatu jest bogaty w
przeciwutleniacze, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL prowadzącemu do miażdżycy.
Niższe
ciśnienie krwi
W 2004 r.
naukowcy z Izraela przeprowadzili badanie kliniczne prowadzące do wniosku, że wypijanie
dziennie jednej szklanki soku z granatów może obniżać ciśnienie krwi,
zmniejszać utlenianie cholesterolu, a także agregację płytek krwi w tętnicach
szyjnych nawet o 29%.
Przeciw zakrzepicy
Jedno z badań opisanych
w Journal of Medicinal Foods w 2007 r. wykazało, że sok z granatów spowalnia
agregację płytek krwi i rozrzedza krew, zapobiegając krzepnięciu. Może w tym
względzie zastąpić aspirynę, o której wiadomo, że może wywołać krwawienia w
przewodzie pokarmowym.
Lepsze
dotlenienie mięśnia sercowego
Badania z 2007
r. wykazały, że picie 250 ml soku z granatów dziennie przez trzy miesiące spowodowało
wzrost dopływu tlenu do mięśnia sercowego u pacjentów z chorobą wieńcową.
Owoc granatu a rak piersi
Badania
laboratoryjne wykazały, że antocyjanidyny granatu (pigmenty roślinne pozbawione
cukru), flawonoidy i olejki wywierają przeciwnowotworowe działanie wobec
nowotworów piersi.
Chociaż
niektóre kobiety obawiają się, że żywność wykazująca właściwości podobne do
estrogenów zwiększa ryzyko raka piersi, w tym przypadku rzecz ma się przeciwnie.
W rzeczywistości granat jest naturalnym adaptogenem, który powoduje wzrost stężenia
estrogenów, gdy jest on zbyt niski, lecz w sytuacji, gdy stężenie estrogenów
jest zbyt wysokie – blokuje je. Ta „wrodzona inteligencja”, dostosowanie funkcji
do potrzeb organizmu, jest niesamowitą przewagą, jaką naturalne produkty mają nad
syntetycznymi lekami.
W 2011 w
Journal of Nutritional Biochemistry opisano badania porównawcze ekstraktu z
granatu i leków: tamoksyfenu i estradiolu, z których granat wyszedł obronną
ręką. Naukowcy sugerują, że wyciąg z granatów może potencjalnie zapobiec
estrogenozależnym formom raka piersi.
Owoc granatu a
cukrzyca
Mimo
iż granat jest bogaty w węglowodany, (będące dietetycznym wrogiem nr 1 przy wysokim
stężeniu cukru we krwi), na czele z cukrem owocowym fruktozą, to, podobnie jak
większość owoców, pozostaje bogatym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika i
różnych substancji, które „pilnują”, by cukier ów nie „zaszkodził”. Co więcej,
według najnowszych badań, granat i świeży sok z jego nasion, przynosi znacznie
korzyści chorym na cukrzycę typu 2.
Przeprowadzono
badanie w grupie diabetyków różnej płci i wieku, którym po 12 godzinach postu
podano na czczo 1 szklankę soku z granatu. Okazało się, że zaledwie po 3
godzinach w ich organizmach spadła insulinooporność oraz stężenie glukozy we
krwi na czczo. Zaobserwowano ponadto wzmożenie działania większości ( 79%)
spośród wszystkich komórek beta w trzustce (niezbędnych do produkcji insuliny).
Owo korzystne działanie granatu było niższe u osób bardziej zaawansowanych
wiekowo oraz u tych, których wskaźniki glukozy na czczo były wyższe przed
badaniem.
Nauka
pokazuje wyraźnie, że izolowana, „czysta” fruktoza jest wysoce toksyczna,
bardzo uzależniająca i diabetogenna, czyli zdolna do wywołania cukrzycy. Kiedy
jednak występuje w postaci „związanej” w formie pełnej, nieprzetworzonej
żywności, w połączeniu z błonnikiem, antyoksydantami i setkami innych
naturalnych biomolekuł – taki prawdziwy „cukier owocowy” nie wykazuje
toksyczności takiego rodzaju jak wyizolowana lub półsyntetyczna fruktoza (która
ma ok. 80 różnych negatywnych działań na organizm).
Badania
ujawniły też kilka innych potencjalnych mechanizmów przeciwcukrzycowego działania
owoców granatu:
• zmniejszają
tworzenie cząsteczki sygnalizacyjnej (rezystyny), wydzielanej przez komórki
tkanki tłuszczowej (adipocyty). Jej wydzielanie zwiększa się z przyrostem
liczby komórek tłuszczowych.
• mogą w
korzystny sposób modulować komórkowe czynniki transkrypcyjne
• mogą chelatować
(wiązać) jony wapnia (których dużą liczbę zaobserwowano
w komórkach
tłuszczowych pacjentów z cukrzycą typu 2), co może prowadzić do (pożądanego) zwiększenia
wrażliwości komórek na działanie insulinę.
Granat a odwieczna mądrość Wschodu
Według TCM
granat ma termikę ciepłą, smak kwaśny (skórka jest cierpka, lekko toksyczna).
Kanały wnikania: pęcherz moczowy (owoc) i jelito grube (skórka).
Zastosowanie:
- wspomaga
wytwarzanie soków ciała: powstrzymuje krwawienie, łagodzi objawy biegunki,
gasi pragnienie, łagodzi suchość w gardle.
- usuwa pasożyty (glista ludzka)
- leczy zaburzenia erekcji
- skórka jest lekiem na biegunkę, wywołaną zimnem w ciele.
Nie przekraczaj
500 g dziennie, gdyż granat w nadmiarze pobudza wytwarzanie śluzu i osłabia pracę
płuc.
Źródła:
Zhang Yifang,
Yao Yingzhi: TCM w kuchni, 2014
www.greenmedinfo.com/.../pomegranate-polyphenol-food-blend-reduces- prostate-psa-rise
www.greenmedinfo.com/.../amazing-fact-pomegranate-can-serve-backup- ovary
www.greenmedinfo.com/.../extracts-pomegranate-peels-and-seeds-have-
protective-effects-against-liver (fibrosis)
www.greenmedinfo.com/.../pomegranate-juice-consumption-may-delay-
onset-t2d-complications-related (to oxidative stress)
www.greenmedinfo.com/.../pomegranate-exract-stimulated-growth-
bifidobacteria-and-lactobacilli
www.greenmedinfo.com/.../fresh-pomegranate-juice-had-antimicrobial-
activity-which-might-be-attributed (to its high polyphenol content and
antioxidant capacity)
www.greenmedinfo.com/.../pomegranate-could-be-used-supplement-enhance
-longevity-fertility-and-growth(rate for ... human beings)
Uwielbiam granaty. Dziękuję za ten fantastyczny artykuł
OdpowiedzUsuń