Orzechowy koktajl śniadaniowy


Smaaakowita owsianka

Dziś kolejna wariacja na temat koktajlu śniadaniowego. W lżejszej wersji płatki owsiane można
zastąpić kaszą jaglaną w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody. Takie śniadanie zapewnia uczucie sytości na 3-4 godziny, nie przeciąża układu trawiennego, dostarcza organizmowi sporego ładunku protein, antyzapalnych tłuszczy, antyoksydantów, mikroelementów. Daktyle regulują stężenie glukozy we krwi, zmielone siemię lniane tonizuje układ hormonalny, kurkuma zwalcza komórki nowotworowe... Warto pamiętać, że optymalna porcja ma objętość miseczki z Twoich złączonych dłoni.



Składniki (dla 2-3 osób):
3 szklanki przefiltrowanej wody
szczypta kurkumy
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
½ szklanki daktyli
½ szklanki fig
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka masła kokosowego
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki orzechów włoskich (namoczonych na 30 min w wodzie)
3/4 szklanki czarnych jagód
3/4 szklanki malin
3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego

Wykonanie:
Wodę zagotować z przyprawami, daktylami, figami, dodać płatki owsiane i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło orzechowe i kokosowe, zmiksować. Dodać pokruszone orzechy i odstawić w przykrytym garnku na 3 minuty. Rozlać do miseczek, posypać siemieniem lnianym, udekorować jagodami.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz