Koktajl owocowo-zbożowy


Koktajl zbożowy z owocami

W ramach akcji „Pożywne śniadanie bez chleba i mleka” podaję przepis na smaczny koktajl
o wysokich walorach odżywczych. Dostarcza on bogatego zestawu składników odżywczych: protein, węglowodanów złożonych, antyzapalnych tłuszczy, antyoksydantów, witamin.


Składniki (dla 2 osób):
2 szklanki wody
szczypta kurkumy
szczypta kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
5-8 daktyli
1 łyżka jagód goji
2 łyżki orzechów włoskich (lub innych)
szczypta płatków kokosowych
kilka rodzynek lub/i innych ulubionych bakalii
1 gruszka
½ - ¾  szklanki płatków owsianych
garść truskawek
trochę mleczka roślinnego (migdałowe, ryżowe, kokosowe) do smaku
uprażone na suchej patelni pestki dyni, siemię lniane, sezam do posypania
ewentualnie
1 łyżka oleju lnianego do polania

Wykonanie: 
Wszystkie składniki do płatków owsianych włącznie wsypać do garnka z wrzątkiem, zagotowanym uprzednio z przyprawami. Gotować na małym ogniu 10-15 minut. Zdjąć z ognia, dodać truskawki (1-2 odłożyć do dekoracji) i mleczko roślinne i zmiksować blenderem na gęsty lub mniej gęsty (według upodobania) koktajl. Wylać na talerze lub do dużych filiżanek, udekorować. Spożywać na ciepło.

Takie śniadanie zaspokaja głód na 3-3,5 godz.

Wśród składników jest kilka super-pokarmów: płatki owsiane, jagody goji, orzechy, pestki dyni, sezam, siemię lniane, olej lniany, kurkuma, cynamon... Można o nich poczytać tutaj.

0 komentarze:

Prześlij komentarz