Drożdżowa strucla z makiem jest w naszej rodzinie nieodłącznym komponentem wigilijnego (i świątecznego) stołu. Obdarowujemy się nawzajem własnymi wersjami tego smakołyku. Moja wersja stara się być mniej cukrowo-glutenowa a mimo to - przepyszna. Dedykuję ją wszystkim tym, których organizm nie bardzo lubi pszenicę i biały cukier. Nieco słodkości pozostało - w końcu to potrawa świąteczna :)
Orkiszowa strucla z makiem |
Ciasto drożdżowe na 3 strucle
3 szklanki mąki orkiszowej 2000 z pełnego przemiału + do podsypywania (około pół szklanki)
180 ml letniego mleka
150 g masła (roztopionego, przestygniętego)
6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
45 g świeżych drożdży
6 łyżeczek brązowego cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki spirytusu (lub wódki, rumu)
kilka kropli naturalnego wyciągu z wanilii
Masa makowa:
500 g maku (najlepiej mielonego)
100 g daktyli
100 g rodzynek (namoczonych w esencji herbacianej lub w koniaku)
50 g orzechów włoskich, posiekanych
3 łyżki miodu
kandyzowana skórka pomarańczowa
cynamon do smaku
2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie ciasta drożdżowego
Cukier rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku, dodać drożdże, wymieszać. Odstawić na około 15 minut (aż rozczyn potroi objętość. Mąkę przesiać do misy, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn, żółtka, sól, oliwę, alkohol i wyrobić gładkie ciasto (ręką lub drewnianą łyżką). Na końcu dodać roztopione, przestygnięte masło. Wyrabiać, aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ciasto powinno potroić objętość).
Wykonanie masy makowej
W tym czasie zrobić masę makową: mak zalać 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kwadrans, osączyć, zmiksować na pastę. Do maku dodać pastę z daktyli, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczową, bakalie, olej kokosowy, cynamon. Dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieść na stolnicy, podzielić na 3 części, rozwałkować cienko w prostokątne placki, posmarować grubo masę makową, zwinąć (końce ciasta podłożyć pod spód). Zwinięte makowce zawinąć w pergamin, w formie tuby. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni C. Piec przez 30-40 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz