Przyjaciółka poczęstowała mnie wczoraj koktajlem z dynią, który zasmakował mi tak bardzo, że postanowiłam, z niewielką modyfikacją, wprowadzić go do grona Super-Odżywczych-Pokarmów-Na-Śniadanie (dzięki, Sofijo). Wersja z proteinami roślinnymi, bardziej sycąca, spodobała się też mojemu Nastolatkowi.
Główna bohaterka, dynia, obfituje w karotenoidy i polisacharydy, działa zasadotwórczo, antyzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwcukrzycowo, żółciopędnie. Karmi florę symbiotyczną.
Banan to bogate źródło potasu, wit. B6, manganu, miedzi i różnych rodzajów błonnika, w tym fruktooligosacharydów, które karmią pożyteczne bakterie jelitowe szczepu Bifidobacteria. Fascynujący jest to, że przy swoim słodkim smaku banan jest niskoglikemiczny i dość niskokaloryczny...
Koktajl dostarcza kompletu składników odżywczych: węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin, enzymów roślinnych, mikroelementów i substancji witalnych. Oto przepis:
Składniki:
6-8 kawałków lekko podduszonej dyni
1 mały bio-banan
1 kiwi
1 jabłko
1 limonka (lub pomarańcza)
1 łyżka soku z cytryny
lub domowego octu jabłkowego
1 listek jarmużu
kawałek imbiru (można pominąć)
1 łyżka zmielonych nasion lnu lub sezamu
1 łyżka masła orzechowego
lub garść namoczonych uprzednio orzechów włoskich
1 miarka protein roślinnych (można pominąć)
woda
Przygotowanie:
Dynię przekrawam na pół, oczyszczam z pestek (z których robię mleczko roślinne w sposób opisany tutaj) kroję w grubą kostkę i duszę na parze przez 4 minuty. Do kielicha blendera wkładam oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki jabłko, obrane kiwi, obraną limonkę, porwany na kawałeczki listek jarmużu, rozdrobniony banan. Wlewam 1 filiżankę wody. Miksuję na koktajl. Następnie dodaję pozostałe składniki. Jeszcze raz miksuję.
Lubię, jak mój koktajl ma konsystencję śmietany.
Jest sycący - oddala widmo głodu na 3-3 i pół godziny.
Gotowy koktajl o słonecznym kolorze. |
0 komentarze:
Prześlij komentarz