Podczas
ostatnich eksperymentów z ciastami i ciasteczkami na bazie fasoli musiałam
zmierzyć się z kwestią jaj. Większość bowiem przepisów na fasolowe ciasta
zakłada użycie nawet 6 jajek na porcję wielkości małej keksówki. Tak duża ilość
białka bądź co bądź zwierzęcego, w połączeniu z nasionami strączkowych, jest nazbyt
odżywcza, a ciasto na bazie fasoli i jaj – zbyt ciężkie. Okazuje się jednak, że
istnieje rozwiązanie tego problemu, tak proste, że aż genialne. Nazywa się:
siemiejajka i z powodzeniem może zastąpić jaja w różnych przepisach na ciasta,
muffiny, torty itp.
Warto
zwrócić uwagę, że ten zastępnik jaj jest w dodatku megapozytywny dla zdrowia.
Aby nie przeciągać napięcia, chodzi o zmielone siemię lniane zalane gorącą
wodą. W prostej proporcji: 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia zalana 4 łyżkami
wrzątku zastępuje 1 kurze jajo. Zważywszy na szerokie prozdrowotne zastosowanie
siemienia lnianego, wynalazek ten wprawił mnie w zachwyt i zainspirował cały
szereg alchemicznych prób w mojej kuchni. Na wstępie muszę zastrzec, że
siemiejajek nie da się ubić na pianę, jednak z powodzeniem spełniają one rolę
spajającą i nawilżającą. Nie zmieniają także smaku ciasta. Aktualnie moja
rodzina i przyjaciele zajadają się pulchnymi i wilgotnymi czekoladowymi
muffinkami z fasoli adzuki, w których z powodzeniem zastosowałam siemiejajka.
Zdaniem wielu
naukowców, których wyniki badań można znaleźć na prestiżowym i wiarygodnym portalu
PubMed, siemię lniane należy do najbardziej wszechstronnych funkcjonalnie produktów
spożywczych. Można je zaliczyć do
super-pokarmów, które zapewniają bezpośrednie korzyści zdrowotne, przyczyniając
się nie tylko do zapobiegania wielu chorobom, lecz również usuwając ich
przyczyny.
Do dość
gruntownie zbadanych funkcji tych niepozornych i tanich jak barszcz ziarenek
należą m.in.:
- Zdolność leczenia naczyń krwionośnych
- Zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych
- Możliwość redukcji śmiertelności z powodu raka piersi o 70%
- Ochrona przed rakiem jajnika
- Ochrona przed uszkodzeniami w wyniku promieniowania
- Możliwość leczenia zespołu cieśni nadgarstka
- Ochrona przed nowotworem prostaty
- Obniżanie indeksu glikemicznego węglowodanów – istotne przy cukrzycy i chorobach metabolicznych
- Dzięki zawartości błonnika usprawniają pracę przewodu pokarmowego (w połączeniu z odpowiednią ilością wody)
- Dzięki stosunkowi tłuszczy Omega 3 do Omega 6 wynoszącemu 4:1 siemię równoważy zdrowe proporcje tłuszczy, zaburzone przez zachodnią dietę.
Jest jednakże małe "ale" - niektóre osoby mogą reagować wysypką po spożyciu potraw zawierających siemiejajka. Prawdopodobnie wiąże się to z niekorzystną zmianą w tłuszczach Omega-3, zachodzącą pod wpływem wysokiej temperatury. Wszystkie bowiem zdrowotne korzyści wykazuje surowe, świeżo mielone lub namoczone siemię lniane.
Źródła: http://www.greenmedinfo.com/blog/70-reasons-eat-more-flaxseed
0 komentarze:
Prześlij komentarz