Koktajl śniadaniowy z jagodami |
Najbardziej lubię moje rytualne wypady na targ o tej porze roku. Owoców
i warzyw wybór tak wielki, że ślinka cieknie co rusz. Dzisiaj kupiłam
czereśnie, truskawki, fasolkę mamut i ukochane borówki (to nasza regionalna
nazwa czarnych jagód). Te niepozorne ciemnogranatowe kuleczki są prawdziwym
lekarstwem. Nadzwyczajnie bogate w antyoksydanty (które radzą sobie ze stanem
zapalnym i komórkami nowotworowymi), o nadzwyczajnie niskim indeksie
glikemicznym, w namacalny sposób poprawiają wzrok... W dodatku pyszne.
Postanowiłam dodać je do koktajlu śniadaniowego. Sam koktajl stanowi kolejną odpowiedź na pytanie: "co na śniadanie, jeśli nie bułka z szynką..."
Składniki (dla 2-3 osób):
3 szklanki przefiltrowanej wody
szczypta kurkumy
szczypta kardamonu
½ szklanki daktyli
garść orzechów laskowych lub migdałów
1 łyżka wiórów kokosowych
1 łyżka masła kokosowego
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka truskawek
½ szklanki czarnych jagód
Wykonanie:
Wodę zagotować z przyprawami, daktylami, orzechami i wiórami
kokosowymi, dodać płatki owsiane i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Zdjąć z ognia. Dodać truskawki i masło kokosowe, zmiksować na koktajl. Rozlać
do miseczek, posypać jagodami.
Pyszne, zdrowe i lekko strawne.
0 komentarze:
Prześlij komentarz