Moja sałatka z fasolki czarne oczko, greckie oliwki i herbatka ze skrzypu. |
Zawartość
białka stawia sałatkę z fasoli w rzędzie wartościowych potraw śniadaniowych;
dobrej jakości ocet winny (lub jabłkowy) ułatwia trawienie, oliwa daje zastrzyk
antyoksydantów i dobrych kalorii, pietruszka dostarcza witaminy C i wspomaga
nerki, liliowa cebula, łagodniejsza od białej, dodaje smaku i dalszych
antyoksydantów, podobnie jak oregano, które dodatkowo ma działanie
grzybobójcze.
Sałatka z
fasolki czarne oczko
Składniki:
1 szklanka
suszonej fasolki czarne oczko
1 mała
cebula liliowa
1 mały
pęczek natki pietruszki
1/3 szklanki
oliwy z oliwek
¼ szklanki
dobrej jakości octu winnego lub jabłkowego
szczypta
suszonego oregano
2 listki
laurowe
sól
(kłodawska lub himalajska) do smaku
Wykonanie:
Fasolkę
namoczyć na noc, przepłukać starannie na sicie i ugotować do miękkości w wodzie
z dodatkiem listków laurowych. Następnie osączyć i pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie cebulę obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki drobniutko
pokrajać. Oliwę połączyć z octem. W misie wymieszać fasolkę z cebulą i natką,
polać sosem, przyprawić do smaku solą i oregano.
0 komentarze:
Prześlij komentarz