Fasolka szparagowa po grecku |
Składniki:
500 g żółtej fasolki szparagowej
2 nieduże cebule
1 pomidor
1 marchewka
6 małych młodych ziemniaków
75-100 ml oliwy z oliwek
szczypta oregano
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Fasolkę oczyścić z końcówek, cebulę obrać i posiekać, ziemniaki obrać i pokrajać w cząstki, marchewkę obrać i pokroić w talarki, pomidor sparzyć, obrać i rozdrobnić. Na dno garnka wlać 2-3 łyżki oliwy, włożyć wymienione warzywa i smażyć przez 3 minuty, dla uwolnienia aromatów. Następnie wlać pół szklanki wody, przykryć i dusić do miękkości (w razie potrzeby dolewając odrobinę wody) przez ok. 45 minut. Kiedy fasolka i ziemniaki będą miękkie, odparować nadmiar wody, zdjąć z ognia, wlać oliwę, przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Podawać jako samoistne danie lub jako dodatek do różnego rodzaju kotlecików warzywnych.
0 komentarze:
Prześlij komentarz