Przewód pokarmowy jest „interfejsem” pomiędzy światem
zewnętrznym a wnętrzem naszego ciała. Działa jako bariera ochronna pomiędzy
krwiobiegiem a wszystkim tym, co połykamy. „Nieszczelne” jelito to coraz
popularniejszy termin, który określa wrażliwą, nadmiernie przepuszczalną
śluzówkę jelita cienkiego, przez którą niedokładnie strawione
cząsteczki pokarmu oraz różne toksyny przedostają się do krwiobiegu, wywołując atak układu
odpornościowego. Sprzyja on przeciążeniu zarówno układu odpornościowego, jak i nerwowego. Taki podprogowy, przewlekły stan zapalny przeradza się w reakcję autoimmunologoiczną, prowadzącą
do rozwoju wielu chorób. Zespół nieszczelnych jelit dotyka milionów
ludzi na całym świecie. Większość nie zdaje sobie sprawy z jego istnienia.
Wydawać by się mogło, że problem z jelitami dotyczy wyłącznie układu pokarmowego,
tymczasem stanowi on praprzyczynę licznych dolegliwości, często nie związanych z
przewodem pokarmowym, jak na przykład zespół przewlekłego zmęczenia, obniżenie nastroju, zdenerwowanie, niepokój, częste infekcje, migreny, zwolniony
metabolizm, niewytłumaczalne bóle stawów, alergie pokarmowe, celiakia, wiele chorób z
autoagresji, przewlekłe schorzenia wątroby.
Wyobraźmy sobie jelito cienkie jako niezwykle czuły filtr,
który „odsiewa” większe, niezupełnie strawione
cząsteczki białek po to, by nie
zaburzyły funkcjonowania organizmu. Ów filtr działa nieprzerwanie aż do
momentu, kiedy nastąpi funkcjonalne uszkodzenie szczelności błony śluzowej przewodu pokarmowego, zwane potocznie „nieszczelnym jelitem”. Czuły filtr ulega zniszczeniu a cząsteczki, które wcześniej nie
miały wstępu do krwiobiegu, teraz mogą wniknąć tam bez przeszkód.
Kiedy tak się stanie, potencjalnie szkodliwe białka, np.
niestrawione cząstki pokarmu, bakterie patogenne czy gluten mogą dostać się do
krwi i wywołać zamieszanie w całym organizmie. Toksyczne odpady metaboliczne żyjących w nabłonku bakterii gram ujemnych (lipopolisacharydy i peptydoglikany) również mogą wniknąć do krwiobiegu, powodując natychmiastową reakcję
immunologiczną.
Nieszczelne jelita prowadzą do zapalenia ogólnoustrojowego,
spowodowanego atakiem układu odpornościowego (obce cząstki – antygeny – zostają
zaatakowane przez przeciwciała, w wyniku czego powstają kompleksy
immunologiczne). Oznaką ogólnoustrojowego stanu zapalnego o niskim natężeniu (w
odróżnieniu od gwałtownych zapaleń z gorączką) jest całe spektrum objawów:
problemy trawienne (wzdęcia, nadwrażliwości pokarmowe), dermatologiczne
(trądzik, t. różowaty), dolegliwości bólowe (bóle głowy, stawów), przewlekłe
zmęczenie, choroby tarczycy.
Najbardziej jednoznacznym objawem wskazującym na nieszczelne
jelita są oznaki nadwrażliwości i nietolerancji na wiele pokarmów. Bowiem
tłuszcz i wszystkie częściowo strawione białka są w stanie przeniknąć przez „rozszczelnioną”
barierę jelitową, dostać się do krwiobiegu, gdzie wywołują reakcję alergiczną.
Jeśli zlekceważymy pierwsze reakcje immunologiczne, rozpoczyna się „marsz
alergiczny”, prowadzący do coraz poważniejszych dolegliwości: chronicznego
zmęczenia, bólów mięśniowych, migren, napadów lęku i stanów depresyjnych,
łuszczycy, egzemy, zapalenia stawów, zapalenia jelit, czy cukrzycy typu 1.
Pani doktor Ewa Dąbrowska potwierdza skuteczność testu buraczanego: po prostu należy zjeść barszcz z buraczków, napić się zakwasu buraczanego lub zjeść porcję ćwikły. I obserwować mocz. Jeśli w którymś momencie zmieni kolor na buraczkowy, test wypadł dodatnio, czyli nasze jelita nie są szczelne.
Przyczyny „nieszczelnych” jelit
Przyczyny tego poważnego zaburzenia są złożone i związane ze
środowiskiem i stylem życia. Należą do nich: nierównowaga flory bakteryjnej
jelit, chroniczny stres, ekspozycja na działanie toksyn środowiskowych, zła (a
właściwie współczesna standardowa) dieta.
Najpopularniejszymi żywnościowymi „winowajcami” są:
- cukier
- przemysłowy nabiał,
- rośliny modyfikowane genetycznie (GMO),
- gluten (białko zbożowe występujące głównie w pszenicy)
- alkohol
Nieskiełkowane ziarna
zawierają sporo lektyn i fitatów – tzw. związków antyodżywczych, wytwarzanych
przez rośliny w celu obrony nasion przed potencjalnymi pasożytami i pleśniami,
jednak niekorzystnych dla naszego organizmu, ponieważ „doczepiają się” one do
śluzówki jelit i niszczą ją, powodując procesy zapalne.
Lektyny występują nie tylko w zbożach, ale i w strączkach i innych roślinach,
szczególnie modyfikowanych w celu ochrony przed szkodnikami. Soja, ryż, orkisz
i pszenica mają szczególnie dużo lektyn, które można zredukować drogą
fermentacji i kiełkowania. Najgroźniejszymi dla jelit zbożami są te, które
zawierają dużo lektyn i gluten (pszenica, jęczmień, żyto) – te powinny być całkowicie wyłączone z
jadłospisu w przypadku jakichkolwiek dolegliwości jelitowych. Kiedy już
wyleczysz jelita, możesz znów zacząć jeść ziarna – koniecznie skiełkowane/przefermentowane.
Prostym sposobem fermentowania zbóż jest
wypiekanie chleba na naturalnym zakwasie.
Cukier i słodycze nie dość, że nie przysłużą się zdrowiu, to mogą jeszcze powodować poważne problemy z układem trawiennym. Patogenne
bakterie, candida i w ogóle drożdże – niszczące jelita podobnie jak większe pasożyty,
uwielbiają cukier. Patogenne bakterie
słyną z produkcji eksotoksyn, które wgryzają się w śluzówkę jelit, powodując
ich nieszczelność.
Bardzo szkodliwe jest także przemysłowe mleko krowie – jego składnik,
białko kazeina A1, uszkadza jelita przy nadmiernym spożyciu. Nasz układ trawienny
radzi sobie z laktozą i innymi cukrami mlecznymi pod warunkiem pomocy ze strony
żywych enzymów mlecznych, które, jak wiadomo, niszczy pasteryzacja. Mleczne cukry
złożone są trudno strawne dla naszego organizmu, co może prowadzić do różnych
dolegliwości. Przemysłowe mleko krowie (i jego przetwory) warto w razie
potrzeby zastąpić mlekiem owczym lub kozim.
Nieszczelne jelita a funkcjonowanie mózgu
Jak to możliwe, aby procesy przebiegające w jelitach, miały
wpływ na funkcjonowanie mózgu a nawet powodowały jego uszkodzenie? Zwiększona
przepuszczalność jelit może odegrać tu wielką rolę. Badania i eksperymenty
dowodzą, że dieta pozbawiona glutenu i kazeiny okazuje się na przykład bardzo skuteczna w
minimalizacji wahania nastrojów u dzieci autystycznych. Bowiem niedokładnie
strawione proteiny, które przedostały się przez barierę jelitową, działają na
mózg podobnie, jak opiaty (narkotyki). Nieszczelne jelita najprawdopodobniej
bardzo mocno wiążą się z powszechnymi zaburzeniami psychologicznymi takimi jak
choroba dwubiegunowa, depresja, stany lękowe.
Lecząc jelita i przywracając integralność ich błonie
śluzowej można leczyć także mózg i jego dolegliwości.
Schemat wpływu nieszczelnych barier jelitowych na procesy zapalne w mózgu. Za: www.schneiderclinic.com |
Pozostałe czynniki wpływające na szczelność barier
jelitowych
Dysbioza to termin określający zaburzenie równowagi flory
bakteryjnej przewodu pokarmowego. Należy do głównych przyczyn nieszczelnych
jelit. Może mieć początek podczas porodu przez cesarskie cięcie, może też być
przekazana przez matkę, która sama ma dysbiozę. Równowaga pomiędzy „dobrymi” a
patogennymi drobnoustrojami może zostać zaburzona także przez picie chlorowanej
lub fluoryzowanej wody z kranu, zażywanie antybiotyków (i innych leków), picie alkoholu (i inne używki) oraz
niedobór pokarmów probiotycznych (kiszonek) w diecie.
Toksyny są wszędzie wokół nas. Przeciętny człowiek styka się
z ponad 80 tysiącami toksycznych substancji rocznie, jednak te, które
najbardziej niszczą bariery jelitowe, to niesterydowe leki przeciwzapalne,
aspiryna, woda z kranu, nieświadome wchłanianie pestycydów. To, co każdy może
zrobić, by ograniczyć ekspozycję na trucizny, to nabyć filtr do wody, a w
przypadku przeziębienia czy grypy skupić się na leczeniu ziołami i naturalnymi
metodami, zamiast sięgać po leki chemiczne i antybiotyki. Warto również ograniczyć ilość chemikaliów stosowanych w gospodarstwie
domowym i w pielęgnacji ciała.
Chroniczny stres odgrywa kluczową rolę w „rozszczelnianiu”
jelit. Trochę stresu od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, lecz jeśli stres
towarzyszy ci nieustannie, może osłabić układ odpornościowy. W konsekwencji nie jest on w stanie poradzić sobie z wirusami i bakteriami, powodującymi dalsze
stany zapalne w jelitach. Warto przyswoić kilka strategii radzenia sobie ze
stresem, do których należą: pasje i hobby, zdrowy sen, spotkania z pozytywnymi
ludźmi i różne formy medytacji.
Jak wyleczyć „nieszczelne” jelita
- 1. Zdecydować się na uzdrawiające zmiany.
- 2. Wyeliminować szkodliwe pokarmy ze swojej codziennej diety i unikać pozostałych czynników niszczących jelita.
- 3. Wspomagać proces leczenia przez zastosowanie kilku suplementów (o których dalej)
- 4. Jeść lecznicze pokarmy.
- 5. Zrównoważyć florę bakteryjną jelit przy pomocy probiotyków.
W następnym poście: jak leczyć nieszczelne jelita dietą, w tym: 5 najlepszych suplementów dla zdrowych jelit oraz 7 superproduktów,
leczących jelita.
Źródła:
Giulia Enders: Historia wewnętrzna
Gerard E. Mullin, dr, Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej
Izabella Wentz, dr, Zapalenie tarczycy Hashimoto
Źródła:
Giulia Enders: Historia wewnętrzna
Gerard E. Mullin, dr, Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej
Izabella Wentz, dr, Zapalenie tarczycy Hashimoto
Pretty! This has been an extremely wonderful post. Thanks for supplying these details. capital one card login in
OdpowiedzUsuńYou welcome ;) I am glad if it really was useful 4U!
OdpowiedzUsuńI have read so many content on the topic of the blogger lovers but this article is really a nice piece of writing, keep it up. sign in hotmail
OdpowiedzUsuń