Zielone odmiany mangoldu (tę nazwę lubię najbardziej) z naszego targu. |
Boćwina (znana też jako mangold, burak liściowy, kapusta rzymska, la biata, szwajcarska boćwina i burak szpinakowy) to żywnościowy czempion: trzecia pod względem gęstości odżywczej roślina na świecie!
Ostatnie badania naukowe wykazały, że jego liście zawierają przynajmniej 13 rozmaitych antyoksydantów z grupy polifenoli, na czele z kempferolem (działającym ochronnie na serce) i kwasem syryngowy (regulujący stężenie glukozy we krwi), betalainami (które wspomagają detoksykację organizmu i działają przeciwzapalnie), karotenoidami. Unikalna kompozycja fitozwiązków w boćwinie działa ochronnie na system nerwowy oraz na oczy. Wykazuje też unikatowe działanie: wspomaga regenerację komórek beta trzustki oraz chroni wątrobę (co wykazały na razie badania na zwierzętach). Wysoka zawartość wit. K1 pozwala boćwinie chronić gęstość kości i zapobiegać osteoporozie.
Ostatnie badania naukowe wykazały, że jego liście zawierają przynajmniej 13 rozmaitych antyoksydantów z grupy polifenoli, na czele z kempferolem (działającym ochronnie na serce) i kwasem syryngowy (regulujący stężenie glukozy we krwi), betalainami (które wspomagają detoksykację organizmu i działają przeciwzapalnie), karotenoidami. Unikalna kompozycja fitozwiązków w boćwinie działa ochronnie na system nerwowy oraz na oczy. Wykazuje też unikatowe działanie: wspomaga regenerację komórek beta trzustki oraz chroni wątrobę (co wykazały na razie badania na zwierzętach). Wysoka zawartość wit. K1 pozwala boćwinie chronić gęstość kości i zapobiegać osteoporozie.
Porcja (175 g) pokrajanej, ugotowanej na parze boćwiny w
636% pokrywa dzienne zapotrzebowania na wit. K, w 60% na wit. A, 42% na wit. C,
38% na magnez, 32% na miedź, w 29% na mangan, 27% na potas, 22% na wit. E, 10%
na wapń itd.
Uwaga: boćwina należy do trzech warzyw liściowych, które
lepiej spożywać po ugotowaniu z uwagi na zawartość kwasu
szczawiowego (z jonami wapnia tworzy szczawian wapnia, osadzający się w postaci
kamieni nerkowych), który podczas obróbki termicznej ulega znacznej redukcji. Boćwinę
można gotować na parze (3 minuty), lub w dużej ilości wody (też przez 3 minuty) w odkrytym rondlu, gdyż
w ten sposób uwalnia się więcej kwasu szczawiowego.
Moje zakupy na targu: na pierwszym planie sałata i la biata! |
Źródło:
George Mateljan: The World’s Healthiest Foods
0 komentarze:
Prześlij komentarz